Penemuan Terowong 100 KM di Kelantan

,Friday, November 30, 2012 | 4 Comment




Dipetik dari page I ♥ KELANTAN.  Cerita yang dikupas sebelum ini ada yang sangsi mengenai penemuan terowong di Palekbang. Bagi mereka yang sangsi, inilah pintu masuk terowong yang dijumpai oleh kontraktor tersebut.

Pihak Bomba Malaysia menyedut keluar air didalam terowong tersebut kerana pihak arkeologi hanya dapat memasuki sebahagian saja daripada laluan terowong ini ekoran ditenggelami air.

Terowong ini dikatakan bersambung sehingga ke Tak Bai, Thailand sehingga Lapangan Terbang Bawah Tanah Lalang Luas. Jika dilihat, struktur konkrit yang digunakan di terowong in kemungkinan digunakan oleh tentera Jepun ketika menyerang Tanah Melayu suatu ketika dulu. Kemungkinan besar terowong ini adalah terowong purba, tentera Jepun hanya menggunakan terowong ini. Panjang terowong ini dikatakan hampir 100 KM.

Dikhabarkan, seluruh kawasan terlibat di Palekbang ditutup rapi oleh pihak polis semalam dan semua kawasan dipagar. Polis dan beberapa jabatan kerajaan mula berkampung disana kerana ia amat penting dalam menjaga kerahsiaan tempat ini. Berikut merupakan mitos mengenai terowong ini.

- terowong rahsia yang sangat panjang merentasi Sungai Kelantan
- kubu bawah tanah Tentera Jepun 
- Kota Purba Raja siam + harta karun 
- Tempat simpanan emas Kerajaan Melayu Purba 















Update *
Dipetik dari Sinar Harian artikel bertajuk Misteri terjawab: 'Itu bukan terowong, tetapi hanya telaga'




Untuk bacaan penuh klik LINK









Saya Budak Baru Belajar

,Friday, November 30, 2012 | 5 Comment


Uhuk-uhuk. Berhabuk sudah blog nie, tidak dapat mengupdatekan diri disebabkan masalah utama dalam dunia berblogging, tak lain dan tak bukan lagi iaitu masalah line internet. Sumber connection bukan main banyak, tapi hampeh. Sikit pun tak kasi can nak update blog.
  Memandangkan baru-baru ini tak ada kerja nak buat, aku cuba belajar benda basic pasal photoshop. Memang pada mulanya agak pening, namun bila dah tahu sedikit-sedikit, rasa bersemangat pulak nak mencuba guna photoshop. Kalau sebelum ini memang aku tak pernah bukak photoshop sebab memang zero ilmu pasal benda alah nie. Tapi sekarang, rasa seronok plak try buat header sendiri guna benda nie. Betapa ruginya tak belajar awal-awal. 

Hasil header pertama yang dihasilkan agak lawak pada mata orang yang dah expert photoshop nie. Tapi bagi aku ianya not bad la kan. At least aku try. Maaf dalam entri nie ber aku plak. Mood tengah happy pasal baru dapat online. Nie dia header nye.

Itu percubaan pertama, bagaimana pulak hasill seterusnya? Jeng jeng jeng!! Nie header ala-ala freebies untuk gugurl yang ada blog personal. Guna je kalau berkenan (ada ke yang berkenan?) Ahaks!! Untuk ambik, Right click and save image. Dah ambik tu, sila tekan button donate di bawah ye.










Header yang kat atas nie dah transparent tau. Banyak lagi yang perlu aku belajar untuk mahir, dan memang aku betul-betul suka plak buat benda alah nie. Jangan lupa kongsikan tips untuk mahir ye wahai para sifu photoshop. I need your help. Oh ya, thanks Cera Cuya , Kak Ain sebab ajar saya malam tu.=) 



P/s : Dah lama tak buat entri personal macam nie. Syok jugak.

Bila Chinese/Vietnamese Nak Blaja Cakap Melayu

,Sunday, November 25, 2012 | 15 Comment

Korang tahu siapa yang sarah maksudkan? Dia ialah xiaorishu. Comel dia nie. Mana tak comelnya, kacukan Chinese dan Vietnamese Tapi tinggal di London kalau tak silap. 


Video 


Dia nie jugak blogger tau. Boleh tengok blog dia http://xiaorishu.blogspot.com/




Check Sini! Perkara Yang Anda Mahu Dalam Hidup

,Saturday, November 24, 2012 | 10 Comment

Jom, check tiga perkara utama yang korang inginkan dalam hidup. Cari 3 perkataan pertama yang korang jumpa dalam banyak-banyak huruf kat bawah. Jangan lupa, kongsikan jawapan korang di ruangan komen dibawah!







Gambar Hantu, Fake Atau Real? Part2

,Friday, November 23, 2012 | 5 Comment


Lagi sekali entri pasal cik Hannnn...Nampaknya blog nie kena tukar tagline la asyik cerita seram je. Adakah percaya kewujudan hantu adalah perkara yang tahyul? Tapi yang pasti syaitan dan iblis akan sentiasa menyesatkan umat manusia. Terpulang kepada anda untuk meragui atau mempercayai gambar-gambar ini. 

Gambar diambil sekitar tahun 1916. Dah lama dah, sebelum lahirnya kita lagi.  Ia mungkin akibat kesilapan teknikal semasa gambar diambil namun orang mempercayi gambar ini aneh. Mungkin la.


Gambar ini pula memaparkan seorang budak kecil namun ada pula makhluk nak bergambar sekali. Dari segi teknikalnya, tanggapan Sarah ianya mungkin pantulan cahaya flash ataupun pantulan imej sebab ianya adalah cermin kereta. 


Menurut orang yang mengambil gambar ini, semasa ianya diambil televisyen itu ditutup! Secara teknikalnya, ia mungkin akibat flash. 


Boleh juga dilihat dalam video filem tersebut.


Gambar ini diambil oleh sepasang suami isteri. Namun, yang anehnya perempuan berbaju hitam tidak berkaki kelihatan pada gambar tersebut. 


Gambar ini diambil di Indonesia pada 1993 dimana jurugambar ingin mengambil gambar tempat kejadian pembunuhan namun yang kelihatannya ianya adalah sesuatu yang menakutkan. Tapi, nampak macam fake pun ada.



Terpulang kepada anda untuk mempercayainya ataupun tidak.


25 Passwords Paling Popular 2012

,Thursday, November 22, 2012 | 8 Comment


Dunia dah makin maju dengan teknologi maklumat, komunikasi dan ICT. Facebook, twitter, myspace, wifi, telefon bimbit, nombor akaun dan sebagainya memerlukan kata laluan atau password. Lagi banyak password. lagi pening manusia. Berdasarkan satu penyelidikan, password yang mendapat ranking yang paling tinggi ialah perkataan password itu sediri. Berikut adalah ranking password paling popular 2012.

1. password
2. 123456
3. 12345678
4. abc123
5. qwerty
6. monkey
7. letmein
8. dragon
9. 111111
10. baseball
11. iloveyou
12. trustno1
13. 1234567
14. sunshine
15. master
16. 123123
17. welcome
18. shadow
19. ashley
20. football
21. jesus
22. michael
23. ninja
24. mustang
25. password1



Password korang ada dalam senarai di atas??

Wordless Few Days

,Sunday, November 18, 2012 | 14 Comment



Bilik Apakah?
Diambil di sebuah kolej, namun Sarah pun tak tahu bilik ini untuk apa. Korang tahu apa gunanya bilik nie?





p/s : beberapa hari nie tak dapat nak online sebab baru berpindah kolej baru.



Mencari Sesuatu Yang Paling Cantik? Di sini...

,Friday, November 16, 2012 | 10 Comment

Korang stress cari gambar kat entri ini? Hilangkan stress anda di sini. Jika korang mencari sesuatu yang paling cantik, di sini Sarah dah sediakan. Dari rumah paling cantik sehinggalah tumbuhan paling cantik di dunia. Jom intai.


Rumah paling cantik di dunia terletak di Barcelona, Spain


Bandar tercantik di dunia iaitu Vancouver, Canada


Budak lelaki paling comel di dunia. Semasa 2007, budak lelaki ini berusia 1 tahun 9 bulan berasal dari Pakistan.


Budak perempuan paling comel di dunia ini bernama Fatima dari Morrocco
Tengok lah mata dia, comel!!


Mata yang paling cantik di dunia dari Afganistan


Air terjun yang paling indah di dunia iaitu Niagra Falls


Jambatan paling cantik di dunia terletak di Jepun.


Kuda yang paling cantik di dunia. Baka Arab nie.


Tumbuhan paling cantik di dunia.
Apa yang menariknya mengenai tumbuhai ini adalah bentuknya seperti buble kan? Ramai yang menyifatkan ia tumbuhan paling cantik. Malangnya info tambahan yang Sarah perolehi yang menyatakan buih tersebut sebenarnya buih sabun yang tertinggal semasa emergency landing di Indonesia. Info di sini . Jika korang ada maklumat tumbuhan apa yang paling cantk, boleh tinggalkan komen di bawah ye.


P/s : Harap takde yang kena heart attack cari barang tersembunyi pada entri INI





Klik button donate jugak..=D

Jom Cari Barang!

,Friday, November 16, 2012 | 5 Comment

Kerja korang adalah cari sepasang kasut di hadapan rumah ini. Jika korang mempunyai sepasang mata yang baik, korang boleh jumpa sepasang kasut tersebut dalam masa tiga minit!
Lihat dengan teliti, anda boleh melakukannya. Good Luck! 







Jumpa? Hehe



Mesti Cuba! Buat Desktop Jadi Transparent

,Wednesday, November 14, 2012 | 10 Comment

Salam Maal Hijrah 1434
Mesti cool giler kalau korang memiliki desktop transparent macam kat bawah nie. Nak tahu macam mana? Mari kita tengok.










Rahsianya, ianya hanyalah optical illusion semata-mata. Apa yang perlu dibuat adalah korang hanya perlu snap gambar kat belakang desktop dan setkan gambar sebagai desktop background. Tarrra. dah jadi macam diorang buat. Tapi, kerja nie kena teliti dan kreatif supaya gambar tidak senget ataupun. Good Luck!



Klik donate sikit....

LOL! Penggunaan Bahasa Inggeris Paling Fail

,Tuesday, November 13, 2012 | 8 Comment

Bahasa Inggeris sangat penting dalam kehidupan seharian kita pada hari ini. Namun, menguasai bahasa asing bukanlah sesuatu yang mudah jika tidak digunakan selalu. Pernah korang dengar penggunaan perkataan yang salah dalam bahasa inggeris? Walaupun ianya buka sesuatu isu yang besar, tapi kesalahan kecil ini mampu kita ketawa terbahak-bahak. 



Class teacher once said:“Pick up the paper and fall in the dustbin!!!"
************ ********* ********* ********* ****
once Hindi teacher said…."I’m going out of the world to America .."
************ ********* ********* ********* ****
"..DON'T TRY TO TALK IN FRONT OF MY BACK…”
************ ********* ********* ********* ****
Don’t. Laugh at the back benches…otherwise teeth and all will be fallen down…..
************ ********* ********* ********* ****
it was very hot in the afternoon when the teacher entered.. She tried to switch the fan on, but there was some problem. and then she said
" why is fan not oning" (ing form of on)
************ ********* ********* ********* ****
teacher in a furious mood…write down your name and father of your name!!
************ ********* ********* ********* ****
"shhh… quiet… the principal is revolving around college"
************ ********* ********* ********* ****
My manager started like this
"Hi, I am Madhu, Married with two kids"
************ ********* ********* ********* ****
"I'll illustrate what I have in my mind" said the professor and erased the board
************ ********* ********* ********* ****
"will u hang that calendar or else I’ll HANG MYSELF"
************ ********* ********* ************ *
LIBRARIAN SCOLDE ," IF U WILL TALK AGAIN , I WILL KNEEL DOWN OUTSIDE"
************ ********* ********* ********* ****
Chemistry HOD comes and tells us…"My aim is to study my son and marry my daughter"
************ ********* ********* ********* ****
Tomorrow call your parents especially mother and father
************ ********* ********* ********* ****
"Why are you looking at the monkeys outside when I am in the class?!"
************ ********* ********* ********* ****
Lab assistant said this when my friend wrote wrong code.."I understand. You understand. Computer how understand??
************ ********* ********* ********* *****
Seeing the principal passing by, the teacher told the noisy class.."Keep quiet, the principal has passed away"


P/s : Belum terlambat untuk belajar bahasa asing.


Klik butoon donate jugak ye.

Gambar Hantu, Fake Atau Real?

,Tuesday, November 13, 2012 | 9 Comment

Blog nie dah macam blog cerita hantu dah, asyik cerita benda-benda seram je. Hari ini, Sarah nak share beberapa koleksi gambar yang aneh dimana ianya dikatakan adalah gambar hantu. Terpulang kepada individu untuk mempercayainya ataupun tidak. Ada yang nampak macam edit, dan ada jugak yang nampak macam real. Sekarang nie boleh edit macam-macam kan..
















Nie video hantu made in Malaysia. Polis diganggu pontianak. Macam real je video nie.



Klik button donate kat bawah ye.

 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013