Blog Berdomain Dot My Sudah Pulih

,Wednesday, January 30, 2013 | 22 Comment

Alhamdulillah. Setelah berhari menunggu blog untuk pulih para blogger yang berdomain dot my sudah mampu menarik nafas lega hari ini apabila blog sudah boleh di view tanpa sebarang masalah. Beberapa hari blog bermasalah, jumlah pageview blog ini tidak menjangkau 100 pageviews pun dalam sehari. Jawapan dari pihak Asia Host mengenai maslah nie:
"We just move our DNS server to bigger size and CPU Usage. From this migation, your Web should not having no problem and all problem you are fasing right now is because our DNS ISP taking to long time to resolve the DNS. if you want faster DNS, you can change to Google DNS and here i attach tutorial to change your DNS to 8.8.8.8 and 8.8.4.4"
Erm, apa yang menghairankan kenapa pihak mereka tidak menghantar sebarang email pemberitahuan kepada pengguna dot my mengenai masalah ini lebih awal. Yang lebih mengecewakan, diorang hanya announce di website mereka sahaja.

Perasaan bertambah runsing apabila blogger-blogger lain mengambil keputusan untuk bertukar domain blogspot semula. Maaf kalau ada blogger yang cuba masuk dalam blog nie namun gagal, harap kejadian seperti nie tak mematahtah semangat untuk blogwalking ke blog nie. Harapan Sarah semoga blog berdomain dot my tidak menghadapi masalah seperti nie lagi di lain masa. Rakan-rakan blogger yang lain jangan cepat kelam kabut, terus tukar domain.



P/s :malas nak update gara-gara berehat panjang dari blogging..

Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com

,Saturday, January 26, 2013 | 8 Comment

Taip entri laju-laju, maklumlah dah nak menghampiri tarikh tutup. Assalamualaikum, lupa bagi salam. Malam minggu yang damai, dalam lafaz Bismillahirrahamnirrahim Sarah dengan terujanya nak join Contest terhebat nie, Hyper Contest anjuran blog MkSyahir dan akan diadili oleh blogger otai Ben Ashaari. Nie hah, banner contest tersebut, mau join sama sila lah klik. Syarat nak cara pemilihan pemenang bolehlah dilihat sendiri pada blog beliau. Bukan apa, nak save masa nie.

Sebut sahaja, blog Mksyahir, siapa tak kenal? Kalau ada yang cakap " aku tak kenal" aku sekeh ko nanti. siap ko. Orite, kata pihak pengajur, untuk menjadi pemenang ,ayat mestilah senang untuk difahami dan kupasan yang menarik. Jadi tak payah nak mengarut sangat kat entri nie.Listen!! Kita kena serius.

Menyingkap sejarah dan latar belakang blog Mksyahir, blog tersebut merupakan adik beradik susuan kepada Blog Sararose nie tapi tidak seibu dan tidak juga sebapa. Cuma pengasuhnya sahaja sama. Maklumlah, kita punya birthday blog hanya beza 2 bulan sahaja. Tapi, nak buat macam mana. Blogger Syahir nie berjaya dalam blogging, sekejap sahaja followers beliau meningkat dengan mendadak dan kini mencapai  blog beliau menjadi famous di antara blogger Malaya walaupun belum mencapai umur 1 setahun. Kira hebat sangat lah kalau nak dibandingkan dengan blog Sarah. Heii, tepuk la sikit orang puji nie.Tengok sahaja pageview blog beliau, 552811 pageviews sudah dicapai. Terbeliak bijik mata den.

Selesai bab followers dan pageviews, mari kita tengok Alexa Traffic Rank dia plak.
Mendapat tempat ke7893 dalam ranking Malaysia, boleh tahan jugak. Masih boleh dipertingkatkan lagi ranking Alexa nie. Caranya, selalulah update blog. Tapi ranking bukanlah segala-galanya kan. Yang penting pembaca setia blog kita.

Isi kandungan blog picisan ini juga sangat menarik. Setiap info yang hendak disampaikan dikarang dengan cara yang tersendiri dan santai. Cara penyampaian yang kena pada selera pembaca menyebabkan blog beliau tidak putus-putus menerima kunjungan dan lihat sahajalah bilangan komen pada setiap entri boleh mencecah sehingga 30 komen (mungkin lebih). Kebanyakan entri juga berkisar mengenai aktiviti harian beliau, tips, cerita lawak dan banyak lagi lah. Mau tahu kena terjah sendiri.  Entri yang Sarah rasa menarik adalah entri Aes Phobia nie.

Apa yang menarik pada blog Mksyahir?
Seperti yang Sarah cakapkan tadi, kebanyakan isi kandung entri yang dikongsi sangat sempoi gaya penulisannya. Blognya jugak tidak lah berat sangat tidaklah mengambil masa yang panjang untuk loading. Tidak rugi jika anda menerjah ke blog beliau.

Kritikan ?
Setiap manusia pasti ada kelemahan, setiap blog juga perlukan kritikan membina untuk memperbaiki setiap kelemahan yang ada. Kritikan yang Sarah nak lontarkan untuk blog Mksyahir nie ialah bilangan entri yang dipublishkan. Kalau dilihat pada blog achieve di sidebar kanan blog beliau, hanya 5 entri sahaja untuk bulan ini. Come on bro, update la banyak sikit.Then, satu lagi kalau rasa rajin tukarlah header dan jugak template blog sebagai satu langkah pembaharuan untuk tahun 2013 nie. Barulah ada angin rajin sikit nak mengupdate blog dan mungkin boleh menimbulkan mood excited kepada pembaca jika tengok blog berwajah baru nanti, InsyaAllah. Paling akhir sekali, Sarah nak syorkan agar Syahir menggunakan tabber widget bagi menjimatkan ruang di sidebar blog. Itu sahaja.

Segala kritikan diatas mohon supaya diambil secara positif. Yang lain rasanya semua dah cukup bagus dah.Okey, wasalam.

"Hyper Contest - Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com" ini telah disponsor oleh blogger-blogger awesome broframestone.comhyebro.combabyaimacomel.blogspot.commizruha.comarjunapopkorn.blogspot.comzestpurple.blogspot.comfuh.mywww.yanty.mybelognanabyte.blogspot.comdenaihati.comkhaiartzfar.blogspot.comciktom.comphat.myqueachmad.com dan di adili oleh benashaari.com dan mksyahir.com




P/s :Tarikh tutup 31 Jan 2013

Listen! Bukan Haiwan Je Ada Masalah

,Friday, January 25, 2013 | 4 Comment


Listen here! Ades, siap tanda seru tuh. Haiwan memang ada masalah. Macam polar bear kat atas nie, dia jugak ada masalah. Tapi, jangan pikir haiwan jugak ada masalah, kita manusia pun ada masalah. Apa masalah kita? Listen!!! ok, xnak listen takpe. Tengok nie.
















P/s: susah-susah.. semua ada problem nie.



Aksi Pencuri Kabel Tanjung Malim Dirakam

,Thursday, January 24, 2013 | 13 Comment
Berani untuk mati! Itulah kata-kata sesuai untuk pencuri kabel nie. 2 gambar ini diambil di belakang rumah sewa yg didiiami oleh pelajar UPSI yg terletak di Taman Universiti,  awal bulan ini. Kejadian  berlaku pada pukul 1.15 tengah hari dan telah disedari pelajar UPSI yang sedang sibuk mengulangkaji pelajaran, namun tidak berani berbuat apa-apa, kerana suspek bersenjatakan parang panjang, dan beberapa alatan lain yang digunakan untuk mencuri kabel.


Suspek didapati begitu pantas dan cekap dan hanya mengambil masa beberapa minit, sebelum berjaya melarikan beberapa meter kabel yang dipercayai untuk dijual. Suspek menaiki motor Yamaha Lagenda berwarna merah dan bernombor pendaftaran WRM 4132. 




Jika berlaku sebarang kejadian jenayah seperti ini, pihak UKLK berharap agar warga UKLK segera menghubungi balai polis Tg Malim di talian , 05 459 6222 (pelajar Upsi, sila save)



sumber : Dailyupsi


Segmen Khas : Islam Itu Indah

,Thursday, January 24, 2013 | 4 Comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Salam Maulidur Rasul 1434H . Alhamdulillah, mari kita mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana kita masih lagi diberi kesempatan untuk menjalani kehidupan hari ini. Terasa nak join segmen pulak pada hari ini, segmen khas dari blogger Apit

Mari sama-sama kita join. Klik banner.

Syarat-syarat penyertaan :
1. Buat entry bertajuk Segmen Khas : Islam Itu Indah
2. Tempek banner atas tue then backlink kan ke blog beliau.
3. Blogger beragama ISLAM. (Non muslim boleh belajar)
4. Berikan jawapan soalan-soalan di bawah. Anda islam? JAWAB!

A. Senaraikan Rukun Islam? 
1. Mengucap dua kalimah syahadah.
2. Mendirikan solat.
3. Menunaikan zakat.
4. Berpuasa di bulan Ramadhan.
5. Menunaikan haji di Mekah bagi yang mampu.

B. Senaraikan Rukun Iman?
1. Beriman dengan Allah subhanahu wa taala.
2. Beriman dengan para malaikat.
3. Beriman dengan kitab-kitab suci.
4. Beriman dengan para Rasul.
5. Beriman dengan Hari Akhirat.
6. Beriman dengan Qada' dan Qadar.

C. Bilakah Al-Quran diturunkan? 
Pada bulan Ramadhan sebagaimana dalam firman-Nya (maksudnya:.
“...Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjadi pembeza (di antara yang hak dengan yang bathil).” (Surah al-Baqarah, 2: 185)
Ada sesetengah riwayat mengatakan pada malam 17 Ramadan, 19 Ramadan dan 27 Ramadan. Wallahu a'lam. Al Qur’an diturunkan secara beransur-ansur dalam masa 22 tahun 2 bulan 22 hari atau 23 tahun, 13 tahun di Mekkah dan 10 tahun di Madinah.

D. Berapakah ayat dalam Al-Quran
6236 ayat

E. Berapakah surah-surah dalam Al-Quran
114 surah

F. Surah apakah yang paling teragung dalam Al-Quran?
Surah Al-Fatihah


Tag : Paly , Sheila Salim dan semua Blogger yang beragama Islam


Jom Download Brush Untuk Photoshop!

,Thursday, January 24, 2013 | 5 Comment

Mempunyai koleksi Photoshop berus yang baik adalah penting untuk mana-mana pereka. Dengan adanya variasi brush ia dapat menjimatkan masa kerana ia membolehkan kita untuk bekerja lebih cepat mencipta karya seni yang kaya tanpa perlu menarik semua reka bentuk elemen individu. Terdapat spektrum besar berus yang disediakan terdiri daripada reka bentuk daun tekstur grungy, landskap merokok, awan tipografi. Untuk menjimatkan masa korang, Sarah nak share beberapa jenis  set Photoshop brushes mungkin berguna untuk kerja-kerja masa depan korang. Lihat sample untuk mengetahui kesan setiap set berus, dan muat turun percuma yang korang suka!

1. Leaves and butterflies by Lileya Brogu – Large, bright fractal shapes.(Download)

2. Butterfly brushes by Miss-deviantE – Beautiful butterflies in flight (Download)

3. Landscape brushes by Lileya Brogu – 10 brushes for making landscapes and backgrounds. Compatible with the Photoshop CS – series, GIMP and Paint Shop Pro.(Download)

4. Flowers- Vintage flower tapestry. (Download)

5. Mustache Brush- Mustache brush in different sizes. (Download)
6. Skin and Cosmetic Brushes 3in1-Combination Pack of 3 of my Brush Sets. (Download)

7. Romantic Smoke Brushes-Believe it or not but in those smoke flows you'll find some nice romantic shapes like flowers or hearts - use your imagination. (Download)


8.Skull brushes- contain 7 brushes (Download)

9.  Handmade Doodles 2 - The follow up to the wildly popular Handmade Doodles brush set. There are 16 brushes in this new set and the image pack is included. ( Download)



Okey, nak lagi banyak pilihan boleh ke website http://www.brushlovers.com. Memang banyak gile pilihan brush yang ada kat sana. Pattern pun cantik-cantik. Nak download banyak-banyak...




Fake! Video Hantu Perempuan Baju Merah

,Tuesday, January 22, 2013 | 10 Comment

Hantu, hantu, hantu. Banyak keyword hantu pada minggu nie.Lebih-lebih lagi kes rasuk di Uitm Lendu yang digembar-gemburkan ceritanya di laman sosial dan blog. Memang ada kebenaran mengenai kisah seram di Uitm terbabit tapi tidak elok dibesar-besarkan sangat. Seelok-eloknya jangan dihebohkan supaya tidak menghuru-harakan keadaan bagi mengawal emosi serta perasaan takut pelajar di sana. Maklumlah, biasanya ketakutan yang terlampau boleh jugak membawa kepada kejadian yang tidak diingini. That's all.. Okey, aku bukan nak shared atau buat rumusan pasal kes rasuk kat sana, itu sebagai intro sahaja.

Serius Fake! Kalau korang tengok video nie mesti korang jugak akan katakan ianya palsu semata-mata. Aku tak tahu macam manalah video nie boleh diterima umum, siap masuk berita Indonesia lagi. Perakam tu jugak siap ditemu ramah dan beliau tanpa rasa bersalahnya menceritakan apa yang berlaku. Jirannya sekali turut masuk berita!  Dah kita sedia maklum, makhluk halus nie bukannya boleh nampak dengan mata kasar, kalau nampak pun, ianya hanya sekejap ataupun secara sekilas pandang. Tapi dalam video nie, dah la hantu berbaju merah kelihatan beberapa saat, yang mana aku kira agak lama lah jugak. Siap posing sini, kejap posing sana. What the ......


Secara mata kasarnya, aku rasa video nie diedit. Bukan main rasa-rasa dah, aku pasti ianya diedit, macam "video berhantu" yang adik-adik aku selalu buat. Rakam, pause, dan rakam balik. 

Jom tengok video hantu baju merah ini 
Lupa nak bagitau, nie video 2 tahun lepas.


Korang percaya jugak kah?


Nama Domain Yang Masih Available

,Monday, January 21, 2013 | 12 Comment

Seperti mana dalam entri Sarah yang lepas | LINK |,  pihak Asiahost telah bersetuju untuk memberi peluang kepada 2000 orang blogger Malaysia untuk menggunakan domain Dot My, seperti blog saya. Bagi yang tak tahu, boleh ke entri tersebut. Alhamdulillah, ramai sudah rakan blogger yang lain telah berjaya dan ada yang masih dalam proses penukaran domain. Rasanya masih banyak peluang bagi pengguna domain blogspot untuk turut sera bertukar dot my, sama seperti kami. 

Malam nie, akibat terlampau rajin Sarah ada jugak check nama-nama domain yang masih available pada tempat daftar domain Asiahost. Masih banyak nama domain yang simple dan senang diingati yang belum berpunya. Masih ingat lagi, masa nak mendaftar menggunakan blogspot dulu, bukan main susah untuk mencari nama yang masih available. Tapi, dengan menggunakan domain berbayar nie, persaingan untuk mendapatkan domain agak berkurangan. 

Korang boleh jugak check pada laman ini. pastikan mencari menggunakan [dot] my bukannya dot com atau dot org sebab harganya lain-lain. Harga (dot my) yang paling murah. Antara nama yang sempat Sarah printscreen:
Untuk blog personal

Untuk blog personal

Untuk blog personal

Untuk blog personal

Untuk blog komik

Untuk blog keagamaan

Untuk blog politik. huhu..nama yang agak pelik tapi nama polytix masih belum ada dalam google. try check

Untuk blog informasi atau sama waktu dengannya

Untuk blogshop tudung mungkin

Untuk blog informasi

Untuk blogshop kek pun boleh

Untuk blog fotografi

Untuk blog resipi dan masakan. Cantik nama!

 Aku turut rasa agak frust bila tahu domain menggunakan nama Sarah masih lagi available! Hari tuh tak check pun nama nie sebab kebiasaannya nama Sarah atau Maisarah nie agak laku, sebab tu malas nak check. It's okey, Sararose pun Sararose lah. Sape yang ada nama sebijik macam saya ambiklah.


Kalau nak salah satu nama kat atas, bagitau okey. Nanti sarah removekan nama tersebut dari list kat atas. Itu sahaja yang sempat dikongsi.. Pening main printscreen nie. Apa lagi, jom check domain kesukaan korang dan daftar!!


P/s : cer klik button donate. =P terimas!

Review Blog: Buasir Otak

,Sunday, January 20, 2013 | 7 Comment

Trafik masuk hujung minggu memang agak kureng. Tak tahu kenapa, maybe orang ramai xonline kot time-time hujung minggu cam nie. So, malas nak buat entri, aku nak review satu blog yang aku rasa agak menarik untuk semua pembaca tak mengira umur. 


Aku kenal blog nie pada tahun 2012 tapi lupa sudah bulan berapa. Aku jarang tinggalkan komen, selalu jadi silent reader je. Mengenai nama blog nie, aku turut terkaget sedikit (ada ke perkataaan terkaget dalam Kamus Dewan?) apabila first time dengar nama blog Buasir Otak. Namun, bila dah lama mengenali blog nie, baru tau apa yang dimaksudkan dengan nama blog dia. Nak tahu apa maksud aku, baca lah sendiri blog beliau..Then, aku nak ucapkan congratez kepada beliau kerana dah mencapai 2000 followers. 

Tagline blog : Ada masa kami SERIUS, banyak masa kami MEREPEK. Ada masa kami MENGUTUK, banyak masa kami DIMAKI. Ada masa kami GENIUS, banyak masa kami GILA. Ada masa kami COOL, banyak masa kami MORON. Ada masa kami PENCINTA WANITA, banyak masa kami PERVERT. Ada masa kami BERBARIS dan BERPAKAT, banyak masa kami LUDAH semuanya. Never Fear, We Are Your Friendly Stupidhood!
Perghhh! Ko ada tagline macam nie? Siyess aku takde. Siapa owner Buasir Otak blog nie? Kebanyakan atau hampir keseluruhan entri dikarang oleh blogger yang menggunakan nama samaran Prince Of Noob. Ada jugak beberapa penyumbang idea yang lain seperti Pop-SoulTembikai LabuBlackbeard Heart dan Psychic Zero.

Blog Buasir Otak nie lebih menjurus kepada soal separa politik  (ceyh nak jugak guna perkataan separa tu) dan kebanyakan entri lebih kepada kupasan mengenai isu semasa serta informasi. First, soal politik dalam blog nie. Sejak dua menjak nie aku banyak pulak terbaca mengenai soal politik, almaklum lah dah masuk umo 20 tahun nie. Perasaan aku kalau baca entri beliau mengenai isu politik, mesti akan tertanya-tanya beliau nie orang belah mana (politik belah mana). Sebabnya entri yang dipaparkan lebih bersifat kesederhanaan. Nak tahu, baca sendiri.
Mohon copy paste ayat dalam blog beliau : Jenis2 orang yang perpolitik ni ada macam2 jenis seperti kategori2 berikut:

Politikfags - Taksub, fanatik dan obses kepada mana2 parti dan pemimpin politik. Kerjanya asyik mentibai dan memburukkan pihak lawan tapi keburukan pihak sendiri didiamkan atau buat tak tahu, malah siap cover backup lagi.
Atas pagar - Tak tetap hati nak sokong mana satu. Hatinya 50-50, mungkin kalau bapak suruh sokong sini dia sokong sini, kalau awek dia suruh sokong sana dia sokong sana, atau mungkin tidak keluar mengundi pun kerana tidak berminat nak ambik tahu pasal politik.
Lalang - Jenis mengikut2 dan tiada pendirian, kalau ada kepentingan di pihak sini, dia sokong sini, jika ada kepentingan di pihak sana, dia lompat pergi sokong sana.
Neutral - Tidak menyokong secara taksub atau berkecuali dari menyokong mana2 parti dan pemimpin politik. Bebas memuji dan menyokong mana2 kebaikan yang dibawa oleh mana2 pihak malah berani menegur, mengkritik dan tidak mendiamkan diri apa2 keburukan yang dilakukan oleh mana2 pihak walaupun di pihak yang kita sokong.

Mungkin beliau bersifat neutral.


  Aku tertarik pada setiap kupasan isu yang dipublish dalam blog nie kerana setiap isu pasti disertakan dengan sumber yang aku kira cukup banyak, dan banyak fakta bukan auta. Aku rasa aku sendiri tak mampu nak mengupas setiap isu dengan mendalam seperti yang dilakukan beliau.Ye lah, mana nak cari cerita yang betul, nak cari gambar, susun ayat dan isi, serta yang paling penting nak bawak minda pembaca dalam entri tersebut.  Semuanya memerlukan kesabaran dan pengetahuan yang tinggi. Boleh nampak lah blog beliau nie ramai pembaca, setiap entri ada boleh mencapai seratus komen. Entri yang ada dua gambar je pun boleh sampai berpuluh komen (muka xpuas hati). Tulah yang menunjukkan blog beliau ramai followers dan pembaca setia. Entri aku paling suka baca adalah entri mengenai Isu BenderaUlasan Perhimpuanan Kebangkitan RakyatIsu penggunaan kalimah Allah dan banyak lagilah, malas aku nak cari satu-satu.


Blog beliau jugak kerap menganjurkan Contest, Giveaway dan Segmen.Aku pernah masuk jugak satu Giveaway Contest yang dianjurkan dari blog beliau tapi aku tak menang pun sebab aku kurang kreatif. Antara segmen yang aku rasa top kat blog beliau adalah Segmen Maharaja Lawak sebab tengok kat bahagian Entri WEEKLY TOP 5 dan MONTHLY TOP 5, segmen nie lah yang mendominasi bahagian tersebut (teruk aku punya ayat). Blog beliau jugak ramai awekz. Maksud aku ramai awek yang terpilih dalam Segmen : Jom terjah Awekz sampai dah masuk siri ke 20 dah.Dulu aku pun terpikir jugak macam mana nak join segmen nie, rupanya ia dipilih secara random sahaja. kata beliau nak request pun boleh.




Okey, tu jelah review Buasir Otak nie. Harap betulkan kalau ada apa-apa info yang aku bagi kat entri nie salah. Apa-apa hal terjah sendiri blog beliau. k, bai



Jozan Juara Maharaja Lawak Mega 2012

,Saturday, January 19, 2013 | 8 Comment


Debaran dan segala persoalan juara Maharaja Lawak Mega 2012 terjawab sudah pada malam tadi. Setelah  berentap selama 10 minggu, akhirnya wang tunai bernilai setengah juta telah menjadi milik Jozan. Pada persembahan final malam tadi, kelima-lima finalis telah diberi tugasan bertemakan Muzikal dan Free Style (bebas). Berbeza dengan minggu lepas, Zizan tidak keseorangan lagi. Kehadiran Johan dalam persembahan final pada malam tadi sedikit sebanyak telah mengubati kehambaran persembahan Jozan pada minggu lepas sekaligus melayakkan mereka merangkul trofi kemenangan  pada malam tadi walaupun keadaan beliau masih belum pulih sepenuhnya. Mari kita saksikan bagaimana juara Maharaja Lawak Mega 2012 mempersembahkan bakat lawak mereka.

Tonton Final Maharaja Lawak Mega 2012 Jozan  (Muzikal)


Tonton Final Maharaja Lawak Mega 2012 Jozan (Bebas)



KEPUTUSAN PENUH MAHARAJA LAWAK MEGA 2012:
JOHAN (RM 500k + TROFI) : JOZAN
NAIB JOHAN (RM 250k + TROFI) :  JAMBU
TEMPAT KETIGA (RM 150k + TROFI) :  SHIRO
TEMPAT KEEMPAT (RM 50k + TROFI) :  BOBOI
TEMPAT KELIMA (RM 15k + TROFI) :  SAY WHO



Tahniah buat Jozan!


 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013