Praktikal Time!

,Monday, December 30, 2013 | 8 Comment
Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Well, dah berbulan tak update blog macam setahun rasanya. Ceh! Untuk pengetahuan semua, Sarah bukan menghilang cuma ter "busy" sedikit. 

Well, hari nie just nak inform yang Sarah sedang dan tak lama lagi akan tamat praktikal (LI) di Forest Research Institute Malaysia (FRIM). Apa yang bestnya kat sini?
Well, korang kena tahu yang FRIM nie bukan hutan semulajadi, means FRIM ialah salah satu hutan yang ditanam tau. Kalau tak silap FRIM kini berusia 80 tahun. Kalau korang datang sini, korang akan perasan yang taburan hutan disini kadang-kadang macam pokok getah. Walaupun bukan hutan semulajadi, tapi banyak spesies pokok yang ada kat sini.


Pokok Sebasah

Pokok Belian

Motif gambar pokok nie : Just nak tunjukkan pokok yang ada kat hutan tu je. Gambar nie diambil semasa menyertai inventori pokok (Tree Inventory) di sana. 

Pokok biasa mungkin tak berapa menarik untuk korang tengok. Apa kata tengok pokok nie plak.

Pokok kapur, Dryobalanops aromatica

Nampak tak kesenian antara daun pokok-pokok kat atas nie yang mana tak bersabung/menyentuh satu sama lain. Unik bukan? Kalau korang nak tahu inilah yang dikatakan crown shyness phenomenon. Gambar kat atas nie mungkin tak seindah yang kita lihat dengan mata kita sendiri. So, kalau korang berpeluang masuk ke FRIM, jangan lupa join jungle treaking untuk masuk ke Denai Salleh.

Tak ada kata penutup, just tinggalkan komen korang ye. n_n



Jom Sertai Giveaway De'sara Shop

,Monday, September 23, 2013 | 3 Comment
Salam semua. Lama sudah tidak menjenguk blog kesayangan nie. BTW, hari nie Sarah nak anjurkan satu Giveaway bersempena dengan 6 bulan perniagaan online De'sara Shop. Semua dijemput memeriahkan Giveaway ini. 
Bagi blogger, caranya:
1) Buat satu entri mengenai Giveaway nie. Tajuknya tak kisah janji menarik.Letakkan sekali Banner ini di entri korang. (Tidak wajib tetapi kalau buat peluang untuk menang adalah besar)

3) Share Banner Giveaway nie di Facebook.
4) Tinggalkan komen kreatif korang di Facebook.
5) Jangan lupa tinggalkan link entri anda di entri ini.

Done.Senang bukan? Ape lagi, mula sekarang!
*Giveaway ini tamat pada 7 Oktober 2013 dan pemenang akan diumumkan pada 8 Oktober 2013..




Wanita dan Pokok Semalu

,Friday, September 20, 2013 | 4 Comment


Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

.
Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.
.
Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.
.
Dan yang keempat dan terakhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.











Sadis! Video Lamaran Ditolak

,Friday, August 23, 2013 | 9 Comment

Dua tiga hari nie banyak orang post video lamaran nie di Facebook.Video ini memaparkan seorang pemuda ingin melamar teman wanita (kawan perempuan) yang baru dikenali 3 bulan di sebuah shopping kompleks. Awalnya suasana nampak sangat sweet dimeriahkan dengan muzik romantis. Bagaimana pengakhiran lamaran tersebut? Saksikan 



Ayat lelaki tu tak boleh blah:
"When you smile, the whole world stops and stares for a while.." *Ayat dari lagu Bruno Mars  (-__-).
Bagaimanapun satu percubaan yang bagus dude. Cuma lelaki kena tahu lah yang kebanyakan perempuan tak suka di propose di tempat awam macam tu. Lagipun, baru 3 bulan je kenal kot, kalau dia ada bagi hint setuju menerima lamaran boleh la go on dengan plan nak propose, tapi kalau sekadar kawan-kawan tu macam nie lah gamok nye. Nak salahkan lelaki tu tak boleh jugak, dia mungkin terlalu sukakan perempuan tu. Perempuan nie pun satu, tak boleh ke tolak dengan cara yang baik. Dah ada orang propose pun tak cukup baik....

Korang perasan tak flow video ini kelihatan seperti dirancang. Ada yang menyatakan video ini fake, lakonan semata-mata dan ianya salah satu iklan kreatif syarikat coklat. Cuba perhatikan pada train dia tulis apa dan kat tangan pompuan ada coklat.Coklat tu less sugar so train lalu tulis not so sweet. Luar negara dah banyak iklan yang mcm nie.Idea yang sangat kreatif..



Apo Kono Eh Maybank2u

,Sunday, July 21, 2013 | 10 Comment

Minggu lepas aku baru bukak akaun Maybank. Rupa-rupanya kejap je nak bukak akaun, yang lamanya sebab tunggu turn. Nasib baik masa aku pergi hari tu orang tak ramai sangat, so tunggu setengah jam baru sampai giliran aku. Prosedur dia just isi semua form dia yang aku rasa takde la banyak sangat pun. Then, aku disuruh memasukkan duit rm250 ke akaun aku melalui Cash Deposite Mashine(CDM). Walaupun selama nie aku tak pernah ada akaun Maybank tapi takde la jakun sangat nak buat tu semua memandangakan hampir setiap minggu aku bankin duit kat akaun supplier aku. Lepas tu akak maybank tu ajar aku cara register maybank2u. Kire takde lah susah mana pun sebenarnya. Ikut step-step dia dan settle semua. Kenapa aku bukak akaun Maybank? Sebenarnya aku patut bukak semasa umur 18 tahun lagi memandangakan Maybank nie sangat penting uools tau.Sebabnya Maybank kan bank no 1 kat Malaysia nie. Segala urusan pembayaran dan pembelian online sekarang kebanyakan menggunakan akaun Maybank. Lagipula, aku kan dah terjebak dalam business online nie so agak menyusahkan customer aku la kalau aku takde akaun Maybank. Ok, dah-dah aku puji kau Maybank. Nie nak complain sikit nie. 
*Maybank card aku macam nie la. Cun kan ada siap logo superman gitu. Actullay akak Maybank ada tanya nak card Superman ke nak MU ? *

Memandangkan aku nie newbie untuk Maybank2u, aku try risik-risik jugak macam mana nak buat transaksi online nie. Nampak macam senang, segalanya dihujung jari anda. Aku dah excited giloss dah, memandangkan hobi aku yang sangat suka membeli secara online dipermudahkan dengan hadirnya Maybank2u dalam hidup aku. Nampak tak terujanya aku kat situ? Setelah register dan setup aku punya password dan sebagainya, aku pun teringin jugak la nak try transfer ke ape. Then, aku try buat transfer duit ke sorang dealer nie. Macam biasa, lepas isi amaount, nombor akaun, penerima semua, lepas tu kita kena request tac number bagi mengesahkan transaksi kita. Bila di request, nombor unik tac tu akan sampai ke nombor telefon kita yang dah didaftarkan masa bukak akaun maybank hari tu.. Tunggu punya tunggu tac tak sampai-sampai ke nombor telefon.Aku tekan sekali lagi la takut tak mujarab ke tekan sekali.  Sabar jek aku tunggu sampai Maybank2u auto logout akaun aku memandangkan dah lebih 5minit masuk. Angin jugak la sebab lepas dah logout tu baru la terhegeh-hegeh no tac tu sampai. Then, aku tak puas hati aku transfer kat ATM je lah. 

Hari nie aku urgent giler nak kena transfer duit kat 2 orang suppier aku. Then dengan tabahnya aku try transfer lah guna online banking kan. Kata memudahkan keje. Tapi, kalau hari tu dia ada jugak lah send tac number walaupun lambat, yang nie memang langsung tak hantar. Actually bukan hari nie je aku buat, dari semalam lagi. Satu tac number pun tak sampai walhal dah requst dan notification pun dah keluar menyatakan tac tu dihantar ke nombor telefon 014-51xxxxx. Huh! Angin betul lah, time ada promotion price nie dia tak bagi pulak buat transaksi.. Lagi satu aku sangat memerlukan stok baru memndangkan hari Rabu nie nak post kat customer. Alahai, Maybank2u tolong le bagi tac number tu cepat sikit. Penat den tunggu tak sampai-sampai jugak.

Kalau ada reader yang sangat arif bab-bab macam nie ambo sangat mengharapkan pertolongan anda. Ambo nie baru lagi, mungkin ada yang tak kena masa request tac tu. Mintak jugak le kalau yang keje dengan Maybank harap dapat usulkan masalah yang sarah kira mamang biasa dihadapi oleh pengguna Maybak2u nie. salam ramadhan dari pengguna baru Maybank2u.

UPDATE 4.04 A.M : BARU DAPAT TRANSFER GUNA ONLINE MAYBANK2U NIE. HEPPY TAK TERKATA FIRST TIME BUAT. BUAT KORANG BOEH CUBA DI AWAL PAGI MACAM NIE, INSYAALLAH BERJAYA. SAMPAI JUGAK NO TAC KITE NIE YE.


~Lama menyepi bukan bermakna hilang terus. Owner blog nie ada je, tak hilang ke mana. kekangan masa menyebabkan tak sempat mengupdate blog tercinta nie. Salam Ramadhan dan Salam Aidilfirti untuk 2 Minggu lagi. Mana tahu tak sempat nak update blog nanti. Maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalau ada gaya penulisan dan penggunaan bahasa yang menyentuh sensitiviti pembaca.~

My Page: De'sara Shop

,Tuesday, July 02, 2013 | 5 Comment
 Hari ini Sarah nak buat satu etri khas untuk bercerita mengenai kedai online Sarah. Korang semua boleh view kedai online sarah di https://www.facebook.com/DesaraShop dan jangan lepaskan peluang untuk membeli pelbagai barangan kosmetik serta penjagaan wajah dengan harga yang cukup-cukup berpatutan tanpa membeli secara borong.

Antara barangan yang Sarah jual adalah:
 1)Bedak Arab 50gram
Kelebihan Bedak Arab:
Mengikut aliran darah pemakai.
Kemas dan sekata.
Tidak menghitam dan menggelapkan kulit anda.
Dapat mengecutkan jerawat.
Apabila berpeluh,anda akan kelihatan lebih cantik
Tidak melekap pada tudung,tisu sebaliknya bedak arab ini akan terus meresap ke dalam wajah anda.
Tidak berminyak.
Tahan selama lebih 8 jam.Suci dan halal,boleh dibawa solat.
Mempunyai UV protection.

2)Bedak Syria
*Halal dan boleh dibawa solat
*Berat 41g
*Harga yang berbaloi dan tahan lama
*3in1 (powder+foundation+moisturizer)
*Tahan selama 8jam
*Bedak ni akan blend ke dalam kulit dalam masa 1min & memberi kecantikan semulajadi
*Sgt bagus bila berpeluh dia lg cantik , shining & glowing
*Bedak nie sgt wangi
*Boleh cover kulit berminyak
*Melindungi jeragat & jerawat
*Pada yang berjerawat bedak nie jugak akan mengecutkan jerawat di muka
*Anda akan rasa muka semakin gebu dan lembut
* Mempunyai Vitamin E khas untuk kesihatan kulit anda

3)Bedak Tanaka Original Myammar 110g
Ramai yang terkejut dengan harga yang saya tawarkan memandangkan  ramai peniaga terpaksa menaikkan barangan mereka disebabkan kenaikan harga di Myammar sana. Jangan risau, belian tanpa borong tapi korang still dapat harga yang terbaik!
* Mengecut dan menghapuskan jerawat.
* Melindungi dari sinar uv matahari (sapuan nipis as a foundation) juga mengurangi tanda-tanda penuaan awal seperti kedutan halus dan jeragat
* Melicinkan kulit muka.
* Memberi kesegaran pada kulit.
* Mengurangkan kadar pengeluaran minyak / sebum pada kulit.
* Menanggalkan sel kulit mati.
* Ia membantu sejukkan kulit.
* Membersih & menengang wajah.
* Sesuai untuk kanak-kanak dan bayi 1tahun keatas.
* Sesuai untuk semua lapisan umur.
* Menghilangkan ruam-ruam badan.
* Boleh digunakan dimuka dan badan.
* Menghilangkan gatal-gatal badan.
* Lembutkan kulit dan menghaluskan.
* Cerahkan kulit.
* Hilangkan jeragat.
* Menyejukkan dan mengurangkan minyak di kulit muka.
* Boleh dijadikan sebagai bedak sejuk dan foundation.
* Selesaikan masalah kulit bukan sahaja di muka tapi boleh digunakan satu badan.

4) Pelbagai Masker Shiseido (Black/White)dan juga Gold BirdNest Mask
Collagen Crystal Eye Mask  pon ada jugak. Rm1.20/1pair!!
SHISEIDO BLACK, WHITE, NATURGO FACE MASK
 BLACK - menanggalkan sunburn, bulu2 halus di wajah, bintik2 hitam dan putih secara maxima
WHITE - memutih, mencerah, melicinkan kulit
 NATURGO - untuk kulit sensitif, berminyak, dan bermasalah

Collagen Crystal Eye Mask - Mengurangkan kesan gelap lingkaran bawah mata, menghilangkan kesembapan mata, menghilangkan eye-bag.
- Prevent + Refine Aging
- Menghilangkan kesan terbakar akibat 'sunburn' atau kesan pembedahan laser.Sangat bermanfaat untuk menghilangkan garis halus di sekitar bawah mata, lebam hitam di bawah mata, removes puffiness dan mengatasi penuaan. Dengan pemakaian yang teratur, hasil akan sangat menakjubkan!
Shiseido Gold Bird Nest Mask (Rm1.50)
- membersihkan dan menanggalkan sel kulit mati, blackheads dan whiteheads, mengecilkan pori-pori, memutihkan dan mencerahkan kulit muka. 
- Gold Mask berkesan utk memulih, mencerah, menghalus, melembut, mengatasi masalah kulit gelap/tak sekata, kesan terbakar, jerawat, jeragat, menyerap minyak 3x lebih berkesan
- membantu membuang bintik2 hitam /putih diwajah, juga menghaluskan liang2 roma terbuka.
- Sesuai utk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif. 

5)Obuse Lip Tint Murahnye!!!

Rm6 sahaja satu uoollls..mana nak dapat murah cam gini.
Kelebihan Liptint Obuse :
~ Warna Alami dengan pemakaian secukupnya
~ Tahan lama hingga 4-6 jam,awet dibibir tidak mudah luntur walaupun saat makan dan minum
~Liptint tidak membuat bibir kering kerana mengandungi jojoba oil dan stiva ekstrak
~ Diperkaya dengan Vitamin E
~ Packing yang kecil sehingga mudah dibawa kemana-mana
~ Pemakaian yang lama hingga 1-2 bulan (Sarah pakai 3bulan pon tak habis-habis)

 6) Produk Susu Beras

Produk nie cepat je laku. Kena cepatlah kalau nak order sebab memang hot selling!
Apa yang special sangat dengan set susu beras nie ye? Ok, kita cerita satu-satiu.
*Kelebihan Civic Rice Milk Cleansing Cream :(tube Hijau)
- Tiada bahan kimia
- Menggebu dan mencerahkan kulit
- Menghilangkan bintik-bintik hitam
- Menghaluskan kulit
- Parut akan pudar atau hilang jika digunakan dalam jangka masa panjang
- Kulit lebih lembap dan berseri
- Berkesan meningkatkan aura seri wajah
- Berkesan menjadikan kulit lebih halus, bebas cela, tegang dan anjal serta awet muda
- Berkesan menghilangkan parut jerawat dan jeragat
- Sesuai untuk menanggalkan solekan pada wajah
- Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit kering dan kulit sensitif
- Produk kecantikan dari alam semulajadi

*Krim malam susu beras
1. Menjadikan kulit lebih cerah, halus dan tegang dan tanpa pengelupasan
2. Menghilangkan parut jerawat , jeragat dan sel-sel mati
3. Sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah resdung
4. Sebagai anti aging
5. Digunakan waktu malam sahaja

*Sabun susu beras Kbrothers
Ia mengandungi 100% dari bahan semulajadi dan di rumus khas dari susu beras yang asli.
• Khasiat susu dan beras membuatkan kulit muka anda lebih cerah, lembut dan tegang
• Menanggalkan semua kotoran, minyak, dan sel kulit mati
• Berkesan menanggalkan -sel kulit mati, parut-parut jerwat, jeragat & kulit berminyak.
• Menanggalkan kesan solekan dengan efektif

Jika digunakan sebagai sabun mandi pula, ia membantu:
• Menanggalkan bintik hitam atau kesan hitam di ketiak, siku dan peha anda.
• Sesuai utk semua jenis kulit termasuk kulit bermasalah
• Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
• Badan anda tidak akan melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
• Boleh menghilangkan bau badan
* Menaikan Aura Seri Wajah secara semula jadi
* Menjadi kulit lebih cerah, halus dan tegang tanpa penglupasan

7)Coming soon product InsyaAllah:
SUPRA KRYOLAN FOUNDATION (German)
Yang nie refill punya seberat 9Gram. 
Harga pasti mampu milik punya. Sekarang Sarah dengan deal dengan suppier, InsyaAllah ada modal boleh lah jual sekali. Ada sesiapa nak buat preorder bolehlah. Nanti Sarah simpankan korang punya. Yang 9 gram kaat suppier tu mampu bertahan sehingga 3bulan, mengikut pemakaian lah. Harga mungkin adakan diletakkan around.......rm30++ la..

So, bagi yang nak melawat ataupun teringin nak order boleh ke page De'sara Shop


.
Tq!!

Fakta: Apabila Lelaki Memasak

,Friday, June 21, 2013 | 14 Comment
• 99.9% lelaki amat pandai masak kari…..tapi megi kari jerrrr.
• Lelaki kadang2 memang suka memasak….tapi amat malas nak basuh periuk belanga serta pinggan mangkuk…
• Apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang umah… bukan main bising lagi.
• Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju…pastu,sambil isap rokok plak…
• Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin, telur goreng dan juga sardin. Tak ketinggalan jugak kicap masin…
• Jika seorang lelaki yg rajin memasak, anda akan dapati gas masakan akan cepat habis, kerana lelaki memasak selalunya guna api yg kuat…cepat sikit masak.
• Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang mempunyai nilai artistiknya yang tersendiri…
• Dan lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak oleh seorang lelaki..tetapi peng’komplen’ nombor satu jika makanan itu di masak oleh wanita..
Antara sebab sebab lelaki memasak:
• Malas nak pegi kedai
• Hampir hampir pokai
• Nak menghabiskan stock makanan yang dah nak expired
• Mental theraphy
• Konon konon nak practice…nanti buleh amik hati pasangan
• Buang tebiat…

Walaupun begitu, chef chef terkemuka dunia masih terdiri daripada kaum lelaki..




Tingkah Laku Yang Menunjukkan Anda Forever Alone

,Thursday, June 20, 2013 | 5 Comment


Anda merasa sunyi dan kesepian? It's not a good feeling being lonely. It's even worse if you have to be that way... FOREVER.Do you have a favorite Forever Alone?
Let us know in the comments. Maybe someone will be your friend there.

Pffff.. kan dah kantoi.


Please jangan syok sendiri.

Yes. It's honey

OMG!


Sentap jugak la.


LOL! Forever alone




peace!

*Tumpang Iklan.
Klik untuk order. Price tip-top punye


Aneh: Jin Juga Nak Bersosial, Ada Akaun Twitter

,Tuesday, June 11, 2013 | 5 Comment

Aneh dan menakutkan. Jika perkabaran yang dilaporkan oleh akhbar berita Metro baru-baru ini adalah betul, maka ianya adalah satu petanda bahawa jin juga tahu bersosial! Akhbar metro menyiarkan berita yang pelik dan menggemparkan di Arab Saudi yang jin pun ada akaun twitter. Akhbar di Arab Saudi itu melaporkan jin itu mengaku dirinya jin tulen dan mahu berkawan dengan manusia. Dia juga memuatnaik gambar kediaman berusia 100 tahun. Pemilik akaun twitter itu juga berkongsi tentang keluarga dan kawasan kediaman di Yaman, di akaunnya juga  ditulis dia sukakan keamanan dan tidak mahu mencederakan sesiapa.


APAKAH ITU JIN?
Jin adalah nama jenis, bentuk tunggalnya adalah Jiniy ( dalam bahasa arab dahulu kala, dan Genie dalam bahasa Inggeris ) yang ertinya "yang tersembunyi" atau "yang tertutup" atau "yang tak terlihat". Hal itulah yang memungkinkan kita mengaitkannya dengan sifat yang umum "alam tersembunyi", sekalipun akidah Islam memaksudkannya dengan makhluk-makhluk berakal, berkehendak, sedar dan punya kewajipan, berjasad halus and hidup bersama-sama kita di bumi ini. Dalam sebuah hadith dari Abu Tha'labah yang bermaksud : "Jin itu ada tiga jenis iaitu : Jenis yang mempunyai sayap dan terbang di udara, Jenis ular dan jengking dan Jenis yang menetap dan berpindah-pindah."
Sehingga 11Jun, pemilik akaun twitter tersebut sudah mempunyai 160 549 followers dan tidak mempunyai bilangan following. Pemilik akaun terbabit juga berinteraksi dengan followersnya. Nampak betapa peramahnya 'jin' tu?Ini jawapan dia apabila ditanya mengenai Malaysia. 


Nak usha akaun twitter jin terbabit? boleh lihat https://twitter.com/s_2017_s



Misi Dan Visi Menulis Blog

,Monday, June 10, 2013 | 6 Comment
Nampaknya sejak beberapa bulan nie saya jarang sekali menulis entri baru. Bukan sudah mahu berhenti blogging, namun ada beberapa faktor kekangan yang menyebabkan blog ini terpaksa direhatkan buat sementara waktu. Antara sebabnya adalah saya sekarang baru memulakan perniagaan online yang mana korang semua boleh tengok kat page di https://www.facebook.com/DesaraShop. Apa yang Sarah jual kat sana? Sila lah like dan singgah di page saya ye.  Walaupun banyak persaingan perniagaan online, namun dengan sedikit usaha ianya membuahkan hasil. 

Banner page De'sara Shop.

Berbalik kepada blog, memang sukar untuk saya lari dari dunia blogging. Harapan saya adalah semoga blog ini serta perniagaan online mampu bertahan serta maju. InsyaAllah.


Tunggu next entri ya.

Tema Hari Guru Dari Tahun 1972-2013

,Thursday, May 16, 2013 | 5 Comment
Bersempena dengan Hari Guru pada hari ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru buat guru-guru di seluruh Malaysia terutamanya guru di Sk Pak Badol, Sek.Men. Kubang Telaga, Sek. Men. Pak Badol, Mrsm Kuala Terengganu serta para pensyarah UPSI. Berikut adalah senarai tema sambutan hari guru dari tahun 1972 sehingga 2013.

2013 Guru Malaysia : 1Aspirasi, 1Agenda
2012 Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara
2011 Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara
2010 Guru Pembina Negara Bangsa
2009 Guru Pembina Negara Bangsa
2008 Guru Cemerlang Negara Terbilang
2007 Guru Penjana Modal Insan Gemilang
2006 Pendidikan Bestari Pemangkin Kegemilangan
2005 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2004 Guru Berkualiti Pemangkin Kegemilangan
2003 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2002 Guru Berkualiti Aspirasi Negara
2001 Memartabatkan Profesion Keguruan tanggungjawab Bersama
2000 Bersatu Memartabatkan Profesion Keguruan
1999 Guru Berkesan Pendidikan Cemerlang
1998 Guru Penyemai Tanggungjawab Bersama
1997 Guru Bestari Sekolah Bestari
1996 Guru Malaysia Teras Pendidikan Bertaraf Dunia
1995 Permuafakatan dan Perpaduan Menjayakan Wawasan
1994 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1993 Guru Inovatif dan Kreatif Menjayakan Wawasan
1992 Guru Cemerlang Teras Kejayaan Wawasan
1991 Ke Arah Pendidikan Cemerlang
1990 Pendidikan Bermutu Masyarakat Sejahtera
1989 Guru Pembina Budaya Ilmu
1988 Guru Pengasas Budaya Membaca
1987 Pendidikan Ke Arah Kesejahteraan Insan
1986 Pendidikan Teras Nasionalisme
1985 Guru dan Masyarakat Asas Kemajuan Pendidikan
1984 Kepimpinan Berteladan Kesempurnaan Pendidikan
1983 Kepimpinan Berteladan Teras Pendidikan
1982 Ke Arah Kecekapan Guru Dan Pendidikan Bermutu
1981 Pengorbanan Guru Kejayaan Rakyat
1980 Pendidikan Teras Perpaduan Negara
1979 Murid Sejahtera Negara Jaya
1978 Guru Pembentuk Generasi Akan Datang
1977 Dedikasi dan Disiplin Asas Kemajuan Pendidikan
1976 Pendidikan Moral Dalam Zaman Kemajuan Pendidikan
1975 Guru dan Pembangunan Negara
1974 Peranan Guru Dalam Zaman Sains dan Teknologi
1973 Kerjasama Ibu Bapa Untuk Kemajuan Pendidikan
1972 Peranan Guru Dalam Pembangunan Negara


Kekacakan Omar Borkan Al Gala

,Saturday, May 04, 2013 | 11 Comment
Awal bulan ini, tiga lelaki dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE), diusir dari perayaan di Arab Saudi hanya kerana mereka mempunyai wajah yang terlalu kacak dan menyebabkan wanita terangsang melihat kekacakan mereka.Salah seorang pemuda yang dihalau ini ialah Omar Borkan Al Gala, seorang model, pelakon dan jurugambar. Adakah beliau benar-benar kacak?



Dengan mempunyai pandangan yang menawan, pembentukan tulang pipi yang sempurna dan berketerampilan yang rapi mampu menarik setiap mata yang memandangnya





Kacak bukan? Boleh like facebook Omar Borkan Al Gala. Nak tips cantik macam orang arab. boleh klik disini

Timba Pengalalam Bekerja Part Time

,Friday, May 03, 2013 | 2 Comment

Hai, assalamualaikum dan salam 1 Malaysia buat pembaca sekalian. Al-hamdulillah, setelah lama menyepi dan hanya sempat taip 2 entri sahaja sepanjang bulan April lalu, hari ini aku sempat juga mencipta sejarah untuk diri sendiri menaip entri pembuka bulan Mei 2013 ini. Ohoho, rasa macam nak bagi ucapan perasmian pulak. Well, untuk pengetahuan semua, aku sebenarnya baru sahaja berhenti kerja, bukan diberhentikan okeyh! Setelah tamat final exam 19 Mac yang lalu, aku dan kawan aku diterima bekerja di Metro Store, Taman Universiti di Tanjung Malim nie.Hari first kitorang kerja adalah pada 24 Mac 2013. 


Aku telah ditempatkan di kedai kasut Metro Store manakala kawan aku kat bahagian pakaian. Ada 2 orang pekerja sepatutnya menjaga kedai kasut tu, memandang salah seorang dari mereka rehat, aku kena ganti tempat diorang. First time masuk kedai tu sebagai seorang pekerja, ada kakak india memperkenalkan dirinya sebagai Kak Jaya. Aku teka umur die ada dekat 40 tahun. Aku masuk dan dia terus tunjukkan aku stor-stor kasut yang ada.  Rupa-rupanya kasut kat situ bukan disimpan ditempat yang sama. Ada stor yang berlainan, dalam stor pulak ada barisan rak.Aku juga diajar macam mana nak tengok sama ada saiz kasut tu ada ke tak. Ala, bukan susah pun, tengok yang ada tanda (/ ) bermakna adalah saiz kasut yang pelanggan nak dan kalau ada tanda pangkah (x) pada tag bermaksud dah ada orang yang beli. Ok, pembelajaran pertama aku cerna sikit-sikit. Tapi, bila aku pergi cari saiz yang pelanggan nak, mak aih bukan senang lo. Ye la, kita budak baru. Masuk stor, pastu cari rak.. Atas rak tu kena cari lagi kasut yang pelanggan nak. Berpeluh-peluh la aku cari. Puas cari tak jumpe-jumpe jugak. Last-last aku keluar surrender, "akak, xjumpe la..Kat mana erk"...

Tapi minggu pertama agak leceh jugak la nak cari-cari kasut nie. Baru aku tahu agak susah sebenarnya mencari kasut kat stor walaupun kod tempat dah di tulis, namun nak membiasakan diri tu agak jenuh jugak la. Lagi-lagi aku rasa budak baru memang rasa kena buli. Ye la. Pagi-pagi akak India tu suruh aku pergi ambik tangga kat stor dan suruh kemaskan beg-beg kat rak-rak atas. Jenuh aku naik tangga satu pagi, lap-lab beg yang berhabuk. Aku nie bukan nak kata lembut ke ape, memang tak pernah nye aku nak naik tangga kat rumah tu. Pegang pun tak. Dah la kedai tu takde air-cond basah lencun aku satu pagi dengan peluh. Dalam hati kata "sabo sarah, sabo..." Aku tengok akak tu relek je kemas-kemas kat bawah, aku nie menggeleto naik tangga, gayat punya pasal. Ha,.. korang jangan tak tahu. Tu keje time pagi memang penat sikit lah, kena bukak kedai, kena keluarkan troli berisi selipar kat luar kedai, kemas-kemas dan layan pelanggan. Malam pulak, kena kemas kan troli yang berat nak mampos tu, pasang tiang besi dan tutup kedai. Memandangkan kedai kasut yang kena tutup dulu, aku jugak kena tutup kedai pakaian. Pekerja kat sana majoritinya perempuan, jadi semuanya perempuan yang lakukan. Dalam hati aku lah cakap, kalau sebulan keje kat sini confirm naik otot-otot aku nie. 


Lama kelamaan semua kerja dah jadi mudah. Angkat tiang besi pun dah takde termengah-mengah macam mula-mula masuk kerja. Cari kasut pun dan semakin senang. Dengan rakan-rakan sekerja pun dah semakin ngam. Kaki aku pun dah tak rasa nak meletup macam dulu. Bila dah rapat, barulah aku tahu yang akak India tu baru nak masuk umur 30 tahun. Tapi ramai je pelanggan yang panggil dia Aunty. Aku senyum je, mungkin diorang pun tak tahu akak tu baru 30. Dan last week dia bagitau aku dia pregnant anak ketiga. Fuyyo, aku pulak ter-excited habis. Patutlah dua tiga kali cakap teringin nak makan mangga, aku tolong belikan rojak mangga. 'Abang' merupakan bos kitorang , seorang chinese berumur 30-an pun ada cakap kat aku. "hayya, Jaya banyak garang ya sekarang". Patutlah garang rupanya dia berisi... =)

Ibadat. Maklumlah bos pun cina dan separuh pekerja kat situ bukan beragama Islam. Nak taknak kitorang yang beragama Islam nie hampar tikar usang kat stor apabila nak bersembahyang. 'Abang' tak pernah cakap apa pun tapi tak tahu lah kalau dia marah kitong curi-curi masa sembahyang kat sana. Lagi-lagi kalau bilik stor tu depan bilik cctv(pejabat), memang selalu dia lalu lalang kat situ. Kitorang buat dek je la. Kalau dia paham bagus la, kalau nak marah lantak la dia.

Sepanjang bekerja sebulan 8 hari kat situ banyak perkara yang aku belajar.Pengalaman ini sebenarnya satu pembelajaran yang bernilai untuk aku. Paling yang aku suka apabila dapat kenal kawan yang banyak kerenahnya, dari pelbagai kaum, agama dan masalah masing-masing. Sayonara semua. Hari ini aku nak ambik gaji kat sana. Tak tahulah berapa je 'abang' nak kasi. Maklumlah dia kedekut sikit. 

Semakan Permohonan Matrikulasi (2013/ 2014)

,Thursday, April 25, 2013 | 4 Comment

Buat para pelajar lepasan SPM 2012 mesti tertunggu-tunggu keputusan bagi mengetahui status permohonan ke matrikulasi, bukan? Calon yang telah membuat permohonan matrikulasi boleh membuat semakan tersebut pada tarikh yang telah ditetapkan. Menerusi laman rasmi Bahagian Matrikulasi, tarikh untuk ketahui tawaran akan diumumkan pada 25 APRIL 2013.

Semakan boleh dibuat di laman http://www.moe.gov.my atau http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/tawaran/ setelah applikasi semakan matrikulasi sesi 2013/ 2014 telah dibuka.

Contoh Semakan Jika Berjaya


Sehubungan itu bagi calon yang berjaya dan ditawarkan ke Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia sesi 2013/2014, calon dikehendaki mencetak sendiri perkara berikut untuk dibawa bersama semasa mendaftar di kolej :
Surat tawaran
    Panduan pendaftaran
    Dokumen peribadi pelajar
    Borang perjanjian pelajar (dua salinan)
Semakan Guna SMS

SMS dengan menaip MOEMATNO.K.P dan hantar kepada 15888
contoh: MOE MAT 950303045347

Tarikh Pendaftaran Matrikulasi 2013/ 2014
Tarikh pendaftaran kolej matrikulasi ialah pada :
Kolej Matrikulasi Labuan – 19 Mei 2013
Kolej Matrikulasi Sarawak – 26 Mei 2013
Kolej Matrikulasi  seluruh semenanjung – 27 Mei 2013

Bagi calon yang tidak berjaya, rayuan boleh terus dibuat melalui internet di laman sesawang  http://www.moe.gov.my mulai 25 April 2013 hingga 9 Mei 2013. Rayuan yang dibuat selepas tarikh tutup (9 Mei 2013) tidak akan dipertimbangkan.




 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013