Buat Telur Jadi Besar Dan Kenyal!

,Wednesday, November 07, 2012 | 8 Comment

Besar dan kenyal. Apa tuh? Sarah nak share satu experiment menarik untuk jadikan telur jadi besar dan kenyal. Kalau dah tak de keje sangat, boleh la cuba experiment nie. Apa yang diperlukan telur yang telah direbus ye. Buat adik-adik yang masuh bersekolah, sila mintak izin mak dulu sebelum ambik telur tu.
Eksperiment nie senang, tak perlu sebarang microscope ataupun tabung uji pun. Satu lagi yang diperlukan adalah cuka. Cuka mengandungi Calcuim carbonate yang boleh menghancurkan kulit telur jika direndam ke dalam larutan cuka selama 2 malam (siang pun kena rendam jugak).

Telur yang direbus apabila direndam dalam larutan cuka akan menjadi elastic (kenyal) dan macam jelly je nampak. Lihatlah perbezaan telur biasa dengan telur yang direndam tadi.

Langkah 1 : rendamkan telur yang sudah direbus ke dalam larutan cuka

Setelah direndam selama 12 hingga 15 jam


Kalau kulit telur dan mereput, boleh la dibersihkan. Tempohnya tak tentu, bergantung kepada jenis cuka yang korang gunakan. Disyorkan agar korang guna cuka 9%. Dalam tempoh 12 jam atau 15 jam, semua kulit sudah terlarut.

Langkah 2: Bersihkan guna air


Tarrra! Lihatlah bezanya. Lebih besar dan lebih kenyal kan telur tadi.


AWAS! MAKAN TELUR INI ADALAH MERBAHAYA 







 Klik button donate dibawah ye.

8 comments:

  1. erkk..bagus jugak..boleh buat toys hehe :)

    ReplyDelete
  2. macam okie je blog ni..aritu ade cakap kena virus kan..

    ReplyDelete
  3. bru nk tnye boleh makan ke tak td.hahahaha

    ReplyDelete
  4. kalo simpan lama2 berbau x??

    ReplyDelete
  5. kalau kenyal, leh buat macam bola la ye? boleh baling2..

    ReplyDelete
  6. DTG MENFOLLOW SINI CARI ENTRY MENARIK..!

    DULU SELALU BUAT TELUR NI MASA ZAMAN BUDAK..TAPI TANGAN GANAS..PEGANG KUAT SANGAT SAMPAI PECAH TELUR TU..=D

    ReplyDelete

Jangan letak link tersembunyi di ruangan komen ini. Terima Kasih dan datang lagi ye

 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013