Besar dan kenyal. Apa tuh? Sarah nak share satu experiment menarik untuk jadikan telur jadi besar dan kenyal. Kalau dah tak de keje sangat, boleh la cuba experiment nie. Apa yang diperlukan telur yang telah direbus ye. Buat adik-adik yang masuh bersekolah, sila mintak izin mak dulu sebelum ambik telur tu.
Eksperiment nie senang, tak perlu sebarang microscope ataupun tabung uji pun. Satu lagi yang diperlukan adalah cuka. Cuka mengandungi Calcuim carbonate yang boleh menghancurkan kulit telur jika direndam ke dalam larutan cuka selama 2 malam (siang pun kena rendam jugak).
Telur yang direbus apabila direndam dalam larutan cuka akan menjadi elastic (kenyal) dan macam jelly je nampak. Lihatlah perbezaan telur biasa dengan telur yang direndam tadi.
Langkah 1 : rendamkan telur yang sudah direbus ke dalam larutan cuka
Setelah direndam selama 12 hingga 15 jam
Kalau kulit telur dan mereput, boleh la dibersihkan. Tempohnya tak tentu, bergantung kepada jenis cuka yang korang gunakan. Disyorkan agar korang guna cuka 9%. Dalam tempoh 12 jam atau 15 jam, semua kulit sudah terlarut.
Langkah 2: Bersihkan guna air
Tarrra! Lihatlah bezanya. Lebih besar dan lebih kenyal kan telur tadi.
AWAS! MAKAN TELUR INI ADALAH MERBAHAYA
erkk..bagus jugak..boleh buat toys hehe :)
ReplyDeletemacam okie je blog ni..aritu ade cakap kena virus kan..
ReplyDeletebru nk tnye boleh makan ke tak td.hahahaha
ReplyDeletekalo simpan lama2 berbau x??
ReplyDeletekalau kenyal, leh buat macam bola la ye? boleh baling2..
ReplyDeleteDTG MENFOLLOW SINI CARI ENTRY MENARIK..!
ReplyDeleteDULU SELALU BUAT TELUR NI MASA ZAMAN BUDAK..TAPI TANGAN GANAS..PEGANG KUAT SANGAT SAMPAI PECAH TELUR TU..=D
Nice sharing :-)
ReplyDeleteingatkan telur apa.. hehehe
ReplyDeleteIU & Eunhyuk Bergambar Tanpa Pakaian, IU & Eunhyuk Dating ?