Info :Jalan Di Jepun Memang Takde Nama

,Thursday, November 08, 2012 | 5 Comment


Pernah tak korang terfikir kenapa jalan mempunyai nama dan dari mana asalnya nama-nama jalan tersebut? Mestilah pernahkan sebab tanpa nama,posmen susah nak hantar surat kan. Aku rasa inilah ayat intro entri blog yang paling teruk aku pernah buat. Kan?



Untuk pengetahuan semua jalan di negara matahari terbit iaitu Jepun memang tidak ada bernama. Memang ada segelintir yang ada nama tapi kebanyakan jalan memang tak ada.  Bukan kerana mereka tidak mahu nama dikaitkan dengan jalan tetapi mereka menggunakan sistem yang tersendiri bagi mewakili jalan tersebut. 

Sistem Alamat Jepun (Japan Address System)
Sistem alamat di sana berbeza dengan sistem alamat di negara-negara lain. Kebiasaannya alamat kita dimulakan dengan no, rumah, blok, jalan, pekan, bandar, negeri iaitu dari skala kecil ke skala besar tapi di Jepun ia adalah bertentangan. Alamat mereka disusun bermula dengan negara, negeri, kawasan, rumah.
Sistem yang paling popular adalah block system. 

Menurut sumber yahoo, 98% informasi sudah diperoleh hanya melalui poskodnya sahaja sebagai contoh 227-0038 dan proses akan menunjukkan data  神奈川県横浜市青葉区奈良.

Namun, ada juga sistem yang menggunakan format seperti:

227-0038
神奈川県横浜市青葉区奈良1-19-4
Nama penerima
JAPAN
Format seperti ini biasanya digunakan dalam surat tidak rasmi.



p/s :info nie memang susah sikit nak paham

5 comments:

  1. tak pahammmm...tapi tajuk menarik. huhu

    ReplyDelete
  2. susahnya alamat diorang =.="

    ReplyDelete
  3. bru tau tp, sush la kite nak cri rumah ek.. kalau tak ada alamat lenkap

    ReplyDelete
  4. kat jepun, bangunan2 mereka bukan mcm di negara kita, sesak+bercampur aduk.. kalo guna alamat biasa mmg sakit la kerja posmen :) haha

    Gambar Emma Maembong Gadis Melayu Yang Menawan @ MingHuiRaingerz

    ReplyDelete

Jangan letak link tersembunyi di ruangan komen ini. Terima Kasih dan datang lagi ye

 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013