Cara Menyahut Kempen Go Green

,Saturday, March 23, 2013 | 15 Comment
Bersempen hari minggu nie, mesti banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama keluarga masing-masing. Dan salah satunya dengan menyertai kempen bumi hijau 'Go Green'.Kempen Go Green dengan taglinenya Recycle, Reuse, Reduce.
Recyle bermaksud kitar semula seperti suratkhabar boleh dijual, kertas, tin aluminium, botol .Reuse pula bermaksud menggunakan barang terpakai kepada tujuan sama atau lain dengan sedikit pengubahsuaian. Reduce pula menyeru agar kita kurangkan penggunaan atau tabiat membuang atau membuat sampah.Perubahan harus dilakukan. Sekecil-kecil perubahan adalah dari diri sendiri. Kita perlu menjaga alam sekitar untuk memastikan generasi masa depan dapat menikmati alam ini.Sertai kempen bukan bermakna perlu berkumpul ramai-ramai satu kampung dan mengerah tenaga sepanjang hari. Tidak! Banyak perkara yang boleh kita buat bagi menyahut kempen sihat ini. Contohnya baru-baru ini kerajaan telah mengwar-warkan kempen hari Sabtu tanpa beg plastik yang mana pasaraya tidak akan membekalkan beg plastik kepada pelanggan. Tak tahu sama ada kempen hari tanpa beg plastik ini masih diteruskan ataupun tidak tapi bukan itu isu yang Sarah ingin kongsikan.
Reuse, menggunakan semula barangan terpakai anda. Nak tahu macam mana?

Kertas terpakai boleh dibuat sebagai bunga hiasan.

Tingkap lama dibuat sebagai tempat letak surat

Siapa sangka potongan tong boleh dibuat sebagai bingkai cermin

Tingkap lama juga boleh digunakan sebagai satu dekorasi dinding,




Variasi rekaan menggunakan test tube. Elegan dan menjimatkan!
Jangan buang briefcase lama  anda, Mungkin boleh buat macam nie jugak

Pinggan bercorak dibuat sebagai hiasan dinding

Tangga lama sebagai rak buku.


Lain-lain benda kreatif yang anda boleh buat dengan barangan terpakai boleh juga rujuk entri lama Sarah:

Good luck!

15 comments:

  1. yeah..go go go green!!!
    cantik pulak seni hias guna brgn terpakai kan
    so kreatip!

    ReplyDelete
  2. memg nice...green technology...

    ReplyDelete
  3. nice nya..aku pun baru je buat projek pasal go green ni,..menjadii jugakla..tapi xla sehebat gambar ni..hhe

    ReplyDelete
  4. Suka yang part pinggan tu. Cantik sangat dia susun macam tu. :)

    ReplyDelete
  5. Youг cuгrеnt post has verifieԁ usеful tο
    myself. ӏt’s гeally useful and you reаllу агe сlearly vеry educаteԁ in thiѕ field.
    Үou have opened uρ mу own eуe
    to be able tо varying oρіnion of this specifіc subject mattеr with intriguing anԁ гeliable content.
    Here is my website :: Buy Meridia

    ReplyDelete
  6. wow, kreatifnya. boleh jadikan barang2 baru n seni. sangat-sangat berseni :)

    ReplyDelete
  7. Cantik sekali.....
    Semuanya tentang idea bsgaimana nak guna recycle ni yek..
    Ada idea mesti elegant walau benda terpakai.

    ReplyDelete
  8. dpt elak dari membazir jugak kan ...

    ReplyDelete
  9. xsngka boleh jd cntik brg2 kitar semula ne kan

    ReplyDelete
  10. utk mereka yg kreatif.mmg tiada pembaziran.

    ReplyDelete
  11. serious!!kreatif & cantik...teruja tgk lampu warna warni tu

    ReplyDelete
  12. wah cantiknya..boleh bagi idea ni..untuk elak pencemaran :)

    ReplyDelete

Jangan letak link tersembunyi di ruangan komen ini. Terima Kasih dan datang lagi ye

 
All right reserved by Sararose.com. Fully edited by Enna_Maggi. 2013