1. Pork - Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan
2. Swine - Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi
3. Pig - Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 50 kg.
4. Hog - Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
5. Porcine - Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.
6. Sow - Babi liar
7. Sow milk - Susu babi
8. Lard - Minyak yang berasaskan lemak babi
9. Ham - Bading bahagian peha babi
10.Bacon - Daging babi yang diperap dengan garam.
p/s : Dengan info diatas diharap dapat membantu para pembaca dalam pemilihan pemakanan yang halal dan selamat.
No comments:
Post a Comment
Jangan letak link tersembunyi di ruangan komen ini. Terima Kasih dan datang lagi ye